Puzzelen is een leuke bezigheid voor jong en oud. Je hebt vast wel eens gehoord dat puzzelen belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. Maar vanaf welke leeftijd is het zinvol? En wat leren kinderen precies van het oplossen van een puzzel? Lees het hieronder!

Vanaf welke leeftijd?

De leeftijd is afhankelijk van de persoonlijke ontwikkeling van visuele waarneming en fijne motoriek van het kind. Als het vormen kan herkennen en onderscheiden en kleine voorwerpen kan vastgrijpen dan is hij of zij klaar om te beginnen met het puzzel avontuur! Vaak valt dit tussen de 12 en 18 maanden. Begin eerst makkelijk met houten inlegpuzzels en doe het samen met je kind. Zo verliezen ze hun motivatie niet als het de eerste keer nog niet lukt.

Wat voor vaardigheden leren ze?

  • Motorisch

De motoriek gaat er op vooruit met het maken van puzzels. Ze beginnen vaak eerst met een vormenstoof met grote stukken. Daarna gaan ze over naar een houten inlegpuzzel om vervolgens een legpuzzel van 20 stukjes of meer te kunnen leggen. De hand-oog coördinatie en de fijne motoriek wordt in dit proces steeds beter. Door naar de (ontbrekende) puzzelstukjes te kijken, ze op te pakken en ze daarna zo te draaien dat het past, wordt de motoriek zonder dat ze het zelf doorhebben getraind. Dit kunnen ze later goed gebruiken als ze bijvoorbeeld leren schrijven op school!

  • Cognitief

Niet alleen de motoriek, maar ook de cognitie komt aan bod. Puzzels zijn verkrijgbaar in ontelbaar veel uitvoeringen, vormen en kleuren. Deze variatie zorgt ervoor dat het visueel ruimtelijk inzicht van het kind wordt vergroot. In het begin zullen ze alleen de simpele vormen herkennen. Later ook de abstracte vormen in ingewikkeldere puzzels. Daarnaast wordt het kortetermijngeheugen op de proef gesteld. Tijdens het leggen van een puzzel zal het kind de ‘foute’ puzzelstukjes moeten onthouden, zodat hij/zij niet steeds dezelfde pakt. De cognitie wordt extra getriggerd met deze leuke 2-in-1 wereldkaartpuzzel en bordspel . Hiermee kunnen kinderen vanaf 5 jaar spelenderwijs de verschillende landen, dieren en bezienswaardigheden van de wereld ontdekken.

  • Emotioneel

Tijdens het puzzelen komen er ook veel verschillende emoties om de hoek kijken. De ongeduldigheid, frustratie of boosheid als het niet lukt bijvoorbeeld. Maar ook het doorzettingsvermogen, de trots en het zelfvertrouwen als de puzzel af is. Kinderen krijgen te maken met het stellen van een doel voor zichzelf; het oplossen van de puzzel. Het proces daar naartoe is soms een emotionele rollecoaster, maar hier krijgt het kind een hele hoop vaardigheden voor terug!

Wie zegt dat puzzels alleen bedoeld zijn om mee te puzzelen? Deze kleurrijke gepersonaliseerde naampuzzels  zijn een mooie decoratie op de baby of kinderkamer. Leuk om te geven of te krijgen!

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwjes ?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer iets!

Volg je ons al?

​​

Whatsapp

 

Tags

kraamkado, kraamcadeau, Little Dutch, muziekdoos, label label roze kraamkado, Naamtrein ,kraamcadeau voor een jongen, kraamcadeau voor een meisje ,Jollein, zakelijk kraamcadeau versturen, Trixie baby speelgoed ,By-Bora, Bamboe bekers, siliconenrietjes, tuitbeker, kadoservice, stoeltje met naam, blokkenkar met naam, lappenpop, Sophia, babygym,  Jabadabado, naamcadeau, kinderspeelgoed, houten blokken, legpuzzel zonnestelsel, spaarpot met naam, kraamcadeau met naam, Little Dutch blokkentrein met naam, Tender Leaf Toys, naamkado, baby kado, BamBam, kam en borstel met naam, kraam kadopakket, geboortestoeltje, origineel kraamcadeau, babycadeau, Kiddy Colors, naamslinger, baby's eerste jaar,  naampuzzel, jungle, Cre8, hippe kraamkado's , unike kraamcadeau's, Trixie speelgoed, kado voor baby, roestbruin, stonegreen, okergeel,  Happy Horse, knuffel met naam, invulboeken zwangerschap, zwanger, nachtlampje, kinderkamer, nijntje, persoonlijk kraamcadeau, koffertje met naam, geboortekoffertje, badcape met naam , handdoek met naam , kadopakket, cadeaupakket, geboortetoren, houten blokken, babycadeautje, kinderstoel, zwembandjes, bijtspeelgoed, chewies, Tikiri, badspeeltjes, spelletjes, puzzels, kwartet, Little Dutch kwartet, Pure & Nature, Treatments, spa, Shinshiro , handcreme, bodylotion, bodymist, voor mama, verzorging tijdens de zwangerschap, tired legs, belly oil, hydrofieldoeken, swaddle , Lulujo, kinderservies, eten en drinken, safari, bamboe kinderservies, kraamkoffertje , koffertje met geboortekaartje, stoeltje met geboortekaartje, lakentje met naam geborduurd,  wieglaken met naam, ledikant laken met naam , raket, poppenhuis, balansspeelgoed, houten speelgoed Little Dutch houten speelgoed, knuffels met naam, richie, konijn, zeepaardje, octopus mintgroen, roze, blauw, lily leaves, Little dutch lily leaves, raket spaarpot, nijntje spaarpot, olifant spaarpot , letterblokken

© 2009 - 2021 Zus & Kado Kraamkado met naam | sitemap | rss